Restauratiewintersnoei op het kasteeldomein van Château de Gages


Met het Meester-Leerling traject trokken we voor de wintersnoei van leifruit naar het kasteeldomein van Châateau de Gages, gelegen nabij het dorp Brugelette in de buurt van Aat. Drie projecten stonden op ons te wachten. 

Geniet mee van het verslag dat door Paulien (een van de leerlingen van dit traject) geschreven werd.

 

Project 1: Smalle loofgang met appelbomen

Het eerste project betreft een smalle loofgang met appel, die zo dicht was gegroeid dat je er amper tussendoor kon. Op de foto (links) zie je het eerste deel van de loofgang waarvan de voorste rij duidelijk van jongere aanplant was. Het tweede deel van de loofgang was nog wilder en hoger. De bomen hadden een duidelijke eerste etage, voor de rest waren er sterkgroeiende scheuten uitgegroeid tot diverse stammen.

De vraag hier was niet om een fijn patroon in de geleide bomen terug te krijgen maar eerder vrij geleid in de vorm die ze nu hadden, hoogte ongeveer 2 meter met passage tussen de 2 fruithagen en een goede fruitproductie.

We maakten een eerste selectie in takken, gingen in de breedte terug korter naar de basis en bovenin probeerden we ze wat te temperen door zo veel mogelijk op fruit of kortloten te snoeien. Vaak moesten we stoppen zodat we niet te veel hout uit de boompjes haalden, en te zwaar zouden snoeien, dit vraagt veel van de bomen. Compost geven was dan ook een aanbeveling. Terug op beeld zetten van fruitbomen is een gefaseerd proces. In de eerste zomersnoei werken we hier terug verder op. 


Voor de snoei


Na de snoei


Project 2: Leifruitmuur

Het tweede project was het leifruit tegen de muur. Het betrof hier oudere bomen, appel en peer. Hier werd ervoor gekozen om een vorm à la diable te kiezen die de huidige oude structuren zich toe leenden. Afhankelijk van de toestand van de boom werd of temperend of stimulerend gesnoeid. Allen werden terug korter naar de muur gebracht. Fantastisch om zo mooie oude bomen te mogen beheren. De verankeringspunten voor de ooit geinstalleerde leiconstructie bestonden uit mooie collectie smeedijzeren nagels

Deze smeedijzereren nagels waren nog op veel plaatsen aanwezig en vertelden ons dat ooit de muur helemaal vol met leibomen moet hebben gestaan. Vandaag vinden we slechts op de helft van de muur leibomen.

 

Project3: Leifruitbomen tegen de gevel van het kasteel S

Het laatste project, de kers op de taart, waren de hoge leibomen op de gevel van het kasteel. 8 mooie exemplaren nog vrij intact en goed onderhouden. Hier konden we meer in detail gaan en finetunen.

Een mooie afsluiter!

 

Fijn was ook dat de hovenier van het kasteel een grote interesse had en zo veel mogelijk naast zijn dagdagelijkse werk een kijkje kwam nemen, om bij te leren.

Hopelijk heeft onze aanwezigheid de interesse en aandacht voor het leifruit aangewakkerd en mag hier op het kasteel nog lang leifruit floreren.

Wordt vervolgd in eerste zomersnoei..