Masterclass leifruit 2025
Kick Off (dag 1)
Kennismaking
Op vrijdag 10 januari is het verzamelen geblazen voor de deelnemers van de Masterlass Leifruit 2025 voor de startdag.
Op de planning, elkaar leren kennen en vooral veel leifruit zien.
We starten om 9 uur in het tuinhuis bij Dieter thuis. Bij een kop koffie leren we elkaar kennen en bespreken we de planning voor deze masterclass. Nu we elkaar kennen is het meteen tijd voor een eerste uitdaging.
Op de tafel liggen een aantal attributen. Een snoeischaar, boeken met betrekking tot leifruit (La taille Lorette, Snoei der fruitbomen Fred. Burvenich, De kunst van het snoeien M. Vossen, De teelt van leifruitbomen en Leifruit voor beginners Jan Freriks, Fruitboomteelt F. Dufour), een stokeind verbindingsmoer en oogbout, een snoeimes en een Pomko QR-plaatje - een heerlijk opsommend moment!
We trekken de tuin van Dieter in en aanschouwen het aanwezige leifruit, Belgisch hek met een eigen interpretatie, Cossonet, hoogstammig leifruit, perenmuur, step-overs, oude en nieuwe leifruitbomen,... En alsof dat nog niet genoeg is trekken we nog naar de aansluitende leifruit-aanplanting in de Tuinbouwstraat in de verkaveling aan de achterzijde van de tuin van Dieter.
Nog een kop koffie om op te warmen en we trekken op pad.
Liefruitaanplant Stadskantoor Torhout
Onze eerste stop toont ons de leifruittuin aan het stadskantoor van Torhout. We aanschouwen de schuine palmets en verrier palmets en bespreken deze uitvoerig.
Berçeau Pastorietuin Kortemark
Na het middagmaal trekken we verder naar de Pastorietuin van Kortemark om aldaar de schoonste en oudste Berçeau (loofgang) van Vlaanderen te bezoeken. We zien de resultaten van een eerdere restauratie en merken het verschil op met het huidige onderhoud van de Berçeau.
Leifruit in Piljoenstraat Roeselare
We rijden verder naar de pluktuin met leifruit in de Piljoenstraat in Roeselare. Meteen een opdracht voor de deelnemers. Deze leifruittuin lijkt sterk op die aan het stadskantoor van Torhout, maar kan je na alle uitleg die je vandaag reeds kreeg de verschillen opsommen? Best uitdagend, maar we zijn er in geslaagd!
Kasteel van Marke
Van Roeselare trekken we naar de bijzonder schone fruittuin van het kasteel van Marke. Voor Dieter zijn deze knoestige relicten van leifruit het echte leifruit. Kranige 80 plussers die de tand des tijds doorstaan hebben en de ommuurde (ovale!) moestuin nog steeds sieren met hun kranige aanwezigheid.
Dit is leifruit, hier lees je de bomen zoals er voorheen leifruit gesnoeid werd en het heden ten dage nog zou moeten gebeuren. Niet voorgevormd maar ter plaatse opbouwen en vormen, dat is de echte kunst en vakmanschap van de leifruitteelt. Die kunst van vakmanschap voeren we op vandaag nog altijd uit en brengen we via, onder andere, deze masterclass op een hoogwaardig niveau over aan nieuwe mensen. De deelnemers aan deze masterclass zijn kennelijk sterk onder de indruk van deze historische tuin!
Begraafplaats Sint-Jan Kortrijk
Als toetje bezoeken we nog een extra locatie om aan te tonen dat leifruit echt op alle plaatsen aangeplant kan worden. Op de begraafplaats Sint Jan in Kortrijk bezoeken we de fruitkundige sterrenweide, omrand met stepover leifruit. We worden even stil van het verhaal van het Koesterhuis en vzw Sterrenkinderen en genieten van het heerlijke step-over leifruit op maat en binnen handbereik van kleine broertjes en zusjes.
We ronden deze mooie dag af met een lekker glas bier, maken afspraken voor het vervolgtraject en groeten elkaar tot een volgende keer!