Enten, hoe begin ik eraan

Een introductie tot het enten.  

Allen willen we fijne fruitbomen. De fruitbomen voor je fruittuin kun je onder andere via de fruitboomactie, of via andere kanalen aankopen.
Wil je echter een stapje verder gaan dan kan je zelf je fruitbomen samenstellen. Hoe je dit doet wordt uitvoerig uitgelegd tijdens de entdag, waar je een workshop enten kan volgen.
We zullen er zien hoe eenvoudig enten kan zijn, en daarna kan de kennis meteen ook zelf in praktijk gebracht worden om een eigen fruitboom te enten met de gewenste variëteit.

Onderstammen bestellen
Tijdens de praktische workshop is het fijn om met uw zelf samengestelde boom huiswaarts te trekken en uw fruittuin aan te vullen. Jaarlijks is het mogelijk om onderstammen te bestellen gedurende de maand december.

Onderstammen kunnen momenteel niet bestel worden.

Personen die hun bestelling onderstammen geplaatst  hebben kunnen deze onderstammen tijdens de entdag ingekuild terugvinden, en dus kunnen ze daarmee meteen aan de slag.
De entdag kan echter wel door iedereen gevolgd worden.


Enthout
Enthout is de term die gebruikt wordt omhet ras wat je wil gaan enten te benoemen. Het is het woord voor de twijg van een bepaalde variëteit die je op een onderstam ent.

Tijdens de entdag kan je enthout aankopen. Het aanbod is gelijkaardig aan de rassen die je in de boomgaarden van de fruitwerkgroep kan terugvinden, aangevuld met een selectie fijne fruitrassen uit verschillende fruittuinen.

Of je kan zelf het nodige entmateriaal meebrengen, dat specifieke ras dat je graag had gewenst, een nieuwe fruitboom van die lekkere fruitboom op de boerderij bij je ouders thuis,...

Hoe ga je zelf aan de slag om enthout te verzamelen?
In december/januari knip je eenjarige twijgen van die specifieke boom. éénjarige twijgen zijn die twijgen die in het voorbije jaar bijgegroeid zijn in de boom.

Wat heb je nodig en hoe doe je dat?

  • Kies éénjarige scheuten van de buitenkant van de boom
    • binnenin de kruin vind je zwakke scheuten, die minder geschikt zijn om te enten
    • bovenaan vind je sterke groeiers, de zogenaamde waterloten, die minder geschikt zijn om te enten
  • zorg ervoor dat je potlooddikke scheuten selecteert
    • te fijne twijgjes zijn nooit krachtig genoeg
  • snoei de scheuten op een zinvolle manier uit de boom
    • na een oog naar onder (zo belemmer je de verder groei van de boom niet)
    • indien mogelijk met een stukje meerjarig hout (op die manier bescherm je de scheut tegen uitdrogen)

Lees hier hoe je stap voor stap het juiste enthout selecteert.

 

  • bewaar het geselecteerde enthout
    • voor twee derde onder de grond
    • gewikkeld in kippengaas (bescherming tegen woelmuis) ingekuild onder de grond
    • luchtdicht in plastiek gewikkeld in een koelkast met constante temperatuur
    • in een gesloten petfles met enkele druppels water in een koelkast met constante temperatuur

    Nazorg

    Het is handig om de nazorg van het jonge boompje goed toe te passen.

    Twee belangrijke aandachtspunten.

    Scheutbehandeling.
    Om het boompje te enten hebben we de onderstam gesnoeid. Door deze handeling worden de onderliggende ogen gestimuleerd, deze gaan dus uitlopen en nemen essentiële energie weg van het gedeelte boven de entplaats. De scheutvorming onder de entplaats haal je dus volledig weg, je doet dit best een aantal keer, heel consequent haal je alle scheuten onder de entplaats weg.


Scheuten boven de entplaats laat je momenteel onaangeroerd. Vanaf juni kan je deze gaan behandelen, al naar gelang het resultaat dat je wenst te bekomen. Je kan bijvoorbeeld één scheut overhouden indien je voor een hoogstam gaat. Voor laagstam kan je dit ook doen indien je de eerste vertakking hoger wenst dan dat de vertakking nu is.

Dorst.
Met het goede weer is het fijn om even een terrasje te doen. Denk ook aan de dorst van je jonge boom(pjes). Zorg dat deze geen dorst krijgen.