Leifruitbezoek Nederland

In de voetsporen van Jan Freriks en de huidige leifruit - experten. Een heerlijke uitwisseling

Op woensdag 2 oktober 2024 trokken we in het kader kennisuitwisseling met ons meester-leerlingtraject "De eeuwenoude hovernierskunst leifruit kweken nieuw leven geven" naar onze noorderburen.

We hadden er een afspraak met Wouter Den Boer aan het Perenlaantje in Hendrik-Ido-Ambacht. 


Historisch Perenlaantje te Hendrik-Ido-Ambacht

Een ruim 90 jaar oude in verval geraakte loofgang ofwel berceau met perenbomen zou in het kader van gebiedsontwikkeling worden hersteld. Wouter den Boer Natuurlijk is sinds 2004 vanaf de eerste planvorming betrokken bij de restauratie en het beheer van dit unieke leifruit object. Wouter den Boer Natuurlijk voert het snoeiwerk uit en houdt met maandelijkse controles de ontwikkelingen in de gaten.


We krijgen er een heerlijke rondleiding door Wouter den Boer die het perenlaantje sinds begin 2000 van heel nabij opvolgt. Hij is de man die alle werkzaamheden in, aan en om het perenlaantje in goed banen leidt. Hij vertelt honderduit over alle aspecten specifiek over het perenlaantje maar ook heel algemeen over leifruit. We zijn wat blij om zijn artikel over het perenlaantje met u te mogen delen! Wouter den Boer: "Zoals beloofd hierbij nog mijn recente artikel over het Perenlaantje dat in de laatste Tuinbaas, onze kwartaaluitgave van het Gilde van Tuinbazen, is verschenen."

Automatische regeling grondwater

Door bebouwing rondom het Perenlaantje komt de vitaliteit van het Perenlaantje in het gedrang. Om al te grote schommelingen van grondwater te vermijden werd een automatisch systeem geïnstalleerd waardoor de grondwaterstand ten alle tijde -70 cm is. Een knap en ingenieus systeem.


Bezoek leifruit Villa Augustus


Villa August

Na een heerlijk middagmaal in Villa Augustus (een aanrader voor iedereen die in de buurt is) krijgen we nog een rondleiding in leifruittuin, uiteraard ook een aanrader voor éénieder die in de buurt komt.

Wouter den Boer neemt ons mee op pad en vertelt ons honderduit over Jan Freriks, zijn leermeester en de persoon die deze leifruittuin aangelegd heeft.

Als kers op de taart heeft Wouter den Boer nog een verrassing voor ons in petto.

We kunnen nog een bezoek brengen aan de leifruittuin van de buitenplaats op landgoed Dordwijk. Tuinbaas Jelle Reeder voorziet ons van woord en uitleg bij het bezoek.

Opnieuw een heerlijk leerzame dag waarin we in wisselwerking ervaringen en kennis konden delen.

Onze fichebak is weer aardig bijgevuld!