Gevel leifruit


Op woensdag 31 augustus 2024 trokken we met het Meester-Leerlingtraject "De eeuwenoude hovenierskunst leifruit kweken nieuw leven geven" richting Limburg.

Op de planning?
=> onderhoudssnoei gevelfruit
=> hoe slijp ik mijn snoei-materiaal
=> diverse bezoeken

Meteen met de deur in huis



Deze magnifieke knaap heet ons meteen welkom.
Het is een uit de kluiten gewassen perenlaar tegen een zijgevel. Reeds enkele jaren wordt stelselmatig de achterstallige snoei, waarin deze gevelleiboom aangetroffen werd, weggewerkt. Het is een mooie ballans tussen, we willen fruit zo dicht mogelijk tegen de gesteltak ten opzicht van het goed kanaliseren van de sapstroom die deze guitige knaap in zich heeft. 
Na een overleg met betrekking tot de algemene aanpak van deze gevelleiboom nemen we lek een ladder en de snoeischaar ter hand.

Kruishaag als tussendoortje

Vandaag hanteren we een strakke planning want er staat behoorlijk wat op de planning.

De gevelleiboom werd niet volledig gesnoeid maar alvorens te vertrekken stappen we nog even tot bij een ferm dikke kornoelje haag.

Waarom vragen we ons af?

Als de scheuten van de haag weggetrokken worden krijgen we zicht op een immens magnifiek verleden. De haag geeft haar geheimen prijs en we ontwaren een meesterlijke kruishaag binnenin. Jammer genoeg niet meer in tact om in ere te herstellen maar wel subliem dat dit binnenin de haag nog aanwezig is. 

Belgisch hekwerk van vele jaren oud.

We trekken snel verder want we worden verwacht op een workshop snoei-materiaal onderhouden en slijpen. 
Onder deskundige begeleiding van de mannen van Tree-Hive, Fruitdas en hun vader leren we de kneepjes van het vak om ons snoei materiaal in topconditie te houden.

Enkele uitspraken wil ik jullie niet onthouden
- De beautycase voor al uw snoei
- Hoe zoeter hoe fijner
- Haren en wetten doet geen tijd verletten. Ge rust ermee en ge krijgt een schone snee

Na het middagmaal trekken we verder richting de oude brouwerij. Er wachten ons op een uniek locatie een aantal gevelleibomen tegen de oude moutzaal van een oude brouwerij.

Uiteraard voorzien we ook deze bomen van een zomersnoei, dan zijn ze meteen weer klaar om volgend jaar hun bloemen in al hun glorie te laten ontwikkelen.

Determineren als tussendoortje

Na het onderhoud van de gevelleibomen in de oude brouwerij vertrekken we richting Tienen. 

Onderweg houden we halt bij de broer van Lut om de fruitbomen bij hem in de boomgaard op naam te brengen. Determineren is het toekennen van een rasnaam / variëteit vaan de fruitsoort.

We stappen doorheen de boomgaard en maken aanduidingen van de rasnamen, proeven allerhande vruchten, polsen naar het gebruik van het fruit, maken notities en maken verdere afspraken van welke bomen nog vruchten dienen verzameld te worden voor het op naam brengen van de vruchten. Halverwegen augustus is immers voor het determineren van een aantal (vooral latere) appelen te vroegen.

We zien tal van werktuigen, tractoren, brandweerwagens staan en kunnen het toch niet laten om even binnen te piepen in één van de schuren ...


Tot slot brengen we een bezoek aan de 'Tiense haag', een heel mooie leivorm voor fruitteelt.

In het fruitbedrijf Vanhellemont, gelegen aan de Hamelendreef, bevinden zich nog verschillende oude perenbomen, waarvan de oudste in 1927 aangeplant werden. De vroegere eigenaars, de familie Reynaerts, hebben deze bomen in een specifieke techniek geleid en gesnoeid. Meer nog, dit type van fruithaag werd binnen het familiebedrijf ontwikkeld en kreeg daarom de naam ‘Tiense haag’.

Over de 'Tiense haag' verschenen reeds eerder een aantal interessante artikelen
- De Tiense haag
- Ze wordt ook aangehaald in een blog over Vergeten leisystemen van Haal meer uit je tuin.