Fruitiers palissés - Gembloux

 17ème Rencontre autour des vergers - Les fruitiers palissés et contre-palissés - Gembloux 20240319

Wat maakt die perzikboom daar tegen de muur zo’n rare vormen? Dat moet men gedacht hebben zo’n 400 jaar geleden ergens in Frankrijk nabij het meer van Genève.
En zo werd het leifruit heel toevallig ontdekt.
De pracht van de bomen die zo mooi tegen de muur groeien werd verder ondersteund en ontwikkeld. Ja de takken werden aan de muur vastgemaakt met stroken stof.

En zo begint de voordracht van Alain Rondia over het ontdekken, ontwikkelen en verbouwen van leifruit.
Een beschrijving van alle technische begrippen, voor- en nadelen van het leiden van fruitbomen wordt ons netjes voorgeschoteld.

Daarna volgt een uiteenzetting over het planten en leiden van de fruitbomen; Espaliers en contre-espaliers. Evenals de verschillende vormen van leibomen komen aan bod. En dat is al een aardig gamma.



De keuze van de fruitsoort, onderstam en de staanplaats naar de juiste windrichting zijn evenzeer heel belangrijk. En hoe gaan we die bomen nu vastmaken? Ook hier is de juiste keuze heel belangrijk. Staan te bomen tegen een muur, zijn ze vrijstaand en welke materialen gebruik ik om de bomen goed te leiden en bevestigen?

Aha mooi! Onze bomen zijn geplant en geleid. Nu het onderhoud nog. Ook dit moet minuscuul opgevolgd worden. Winter- en/of zomer snoei. Dit is ook verschillend voor pit- en steenvruchten.

Na de uiteenzetting van Alein Rondia volgt er nog een tweede presentatie door Thierry Gilmont. Hier zijn veel overeenkomsten met de eerste presentatie dus gaat Thierry vlug over de eerste  pagina’s. Wel onthoud ik de drie belangrijke delen binnen de boom: Le tronc, de stam of basis van de boom. Laag- half- of hoogstam .Les charpantières,  de grote takken die de vorm ondersteunen en ‘les coursonnes’, de takken die het fruit dragen.

Hij legt ons de voordelen uit van het doel van het snoeien. Dit mag niet uit het oog verloren worden. Gaat het om de vormsnoei of snoeien we op fruit. Bij heel jonge bomen die nog in ontwikkeling van de leiboom zijn onthouden we de vormgeving. Willen we na enkele jaren meer fruit dan snoeien we op fruit. Die twee technieken verschillen zeker van mekaar.

En wanneer is het fruit klaar om te plukken??
Hiervoor geeft Thierry ons een handige tip: snijd een appel of peer dwars doormidden. Zijn de pitten wit dan is het nog te vroeg. Zijn de pitten bruin aan de rand dan is het oké. Zijn de pitten zwart dan is het te laat. Spijtig!










Na onze picknick in het zonnetje gaan we in de namiddag naar het leifruit. We aanschouwen een prachtig lange muur vol leibomen. Wow een mooi aangezicht.

Thierry legt ons nog even de principes uit van het snoeien en daarna mogen we zelf aan de slag. ’t Is te zeggen: we krijgen een touwtje en moeten dat hangen aan de tak of op de plaats waar we iets willen wegsnoeien. Pas als de lesgever komt en ons hoort waarom we dit of dat willen weg snoeien gaan we verder. Of beter, hij snoeit dan weg wat er weg moet.

En plots worden we aangezet om te stoppen. Er volgt nog een rondleiding op het domein van de school. Onze verwondering groeit. We krijgen een gamma aan creaties van leifruit te zien. De leerlingen van de tuinbouwschool werden uitgedaagd om zelf een vorm te ontwikkelen. En daarin zijn ze wel goed geslaagd. Er zijn vormen bij die nog niet gezien werden.

En nu aan ons omdat in ons Vlaanderen-land te introduceren. Er is nog werk voor ons project!

Als toemaatje krijgen we nog een rondleiding door de leifruit - kwekerij van de school.