Nederlandse delegatie op bezoek

Een subliem Nederlands-Belgisch uitwisselingsmoment tussen actieve leifruit-snoei-experten!

Na de 3-daagse uitstap naar Parijs om een Leifruit Erfgoed Gemeenschap te bouwen met onze Franse collega’s was het nu de beurt aan onze Noorderburen. 

Op vrijdag 9 augustus 2024 mochten we in het kader van het bouwen van een brede Leifruit Erfgoed Gemeenschap op onze unieke thuisbasis in het Fruiticum van de Abdij van La Ramée in Jodoigne een groep actieve leifruit-snoei-experten uit Nederland ontvangen.

Uiteraard dienen we elk bezoek te beginnen met de rijke geschiedenis van de abdij, dat zullen we altijd doen. Het Fruiticum is onlosmakelijk verbonden aan deze magische locatie.

Na de introductie met betrekking tot het levenswerk van meneer Mortelmans met betrekking tot de Abdij van La Ramée schetsen we het ontstaan van het Fruiticum, het levenswerk van pomoloog, verzamelaar,... Jean-Pierre Wesel.

Het doel van de dag: elkaar beter leren kennen, onze “fichenbak” vullen (er bestaan nu eenmaal verschillende manieren om leifruit te snoeien) kennis en ervaring uitwisselen, plannen maken voor de toekomst, de samenwerking vormgeven en een echt leifruit erfgoedgemeenschap bouwen over de landsgrenzen heen. We kijken uit naar een ongetwijfeld fruitige en heerlijke samenwerking! 

Vol ongeduld trekt de Nederlandse delegatie ons het Fruiticum in. Naast het aanschouwen van de 320 leibomen wil men vooral de resultaten van het wegwerken van de achterstallige snoei en het restaureren van de leibomen aanschouwen. We hebben heerlijk intense overleg- en uitwisselingsmomenten beleefd waarin onze "fichebak" geraadpleegd en zelfs gevuld werd.

Na een intense voormiddag tussen en in de leibomen van het Fruiticum trekken we naar een vergaderzaal in de Abdij van La Ramée om elkaars werking beter te leren kennen. Iedereen stelt zichzelf voor en belicht zijn of haar werk omtrent leifruit. Dit leidt tot de eerste stappen binnen het opbouwen van een Leifruit Erfgoed Gemeenschap over de landsgrenzen heen.

Bedankt Lenneke Berkhout om dit mee te organiseren met ons. Bedankt Wouter den Boer, Walter den Hollander, Joke van der Ban en Rob Plomp om jullie kennis en ervaring zo open met ons te delen.  

We gaan samen mooie dingen doen om het vakmanschap van de leifruitteelt te borgen en door te geven. 

Het was een heerlijke ontmoeting met deze gelijkgestemde experten.