Eerste zomersnoei leifruit

Eerste zomersnoei voor het leifruit in het Fruiticum van La Ramé


Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei 2024 trokken we met ons meester–leerlingtraject naar het Fruiticum van de abdij van La Ramée. Op het programma de eerste zomersnoei van het aanwezige leifruit.



We konden heel goed de reactiegroei zien na de herstellende wintersnoei van afgelopen winter. Nu volgt de moeilijke evenwichtsoefening om een eerste zomersnoei uit te voeren. Zowel gericht op het opnieuw vormen van het leifruit, vruchtzetels dicht bij de gesteltak, als rekening houdende met de bijhorende opdracht om dit najaar voldoende vruchten te hebben om de opdracht omtrent het determineren van de vruchten tot een goed einde te kunnen brengen.

Deze keer dus geen eenvoudige opdracht …

Op dag twee heb ik de beide mannen vervoegd. Het weer beloofde nog niet veel goeds maar het was meestal droog. En daarmee mochten we al tevreden zijn. Na een korte uitleg door Dieter mocht ik aan de slag. Let wel! Dit onder het alziend oog van Dieter. Maar hoe doe je dat nu? 
Zo’n eerste zomersnoei? Doel is: bouwen aan nieuwe mogelijkheid om vruchtzetels te zetten. ‘Taille en vert’ focus op de nieuwe scheuten van dit jaar. Soms is er ook de gelegenheid om wat aan vormsnoei te doen 

Hoe snoeien? Vooral weer eerst kijken naar de richting en de vorm van de boom.

Bekijk de scheut en zie waar er bladknoppen zitten in de bladoksels. Elke bladknop wacht om een nieuwe vrucht te vormen volgend jaar. Tel 5 bladeren en snoei erboven. Als de scheut onderaan een trosje heeft van enkele blaadjes dat tel je dit als 1 blad, de schutbladeren. Soms moet er een keuze gemaakt worden tussen twee scheuten die te dicht bij mekaar staan. Kies de meest zijwaartse scheut en snoei de recht opgaande weg omdat die teveel vocht trekt.
=> Het uiteinde van een gesteltak wordt ongemoeid gelaten. Dit was soms goed opletten, vooral bij jonge gesteltakken die in de winter opgebonden werden. Er werd soms meermaals een gesteltak bijna ingekort zelfs nadat hij goed aangeduid was met een T-shirt eraan.

Als een gesteltak te snel groeit wordt hij opgebonden. Dit kan bij de eerste zomersnoei maar moet zeker bij de tweede zomersnoei in augustus gebeuren. Dit omdat dan de sapstroom al neerwaarts gaat en de diktegroei aanvat. In het Frans heeft dit een mooie naam: ‘à aôuter’. Vrij vertaald ‘tegen augustus’sen’- Verder werd de snoei nog afgewerkt met het ‘opkuisen’ van de groei. Vruchttrosjes die met teveel bij mekaar staan. Daar wordt er eentje van tussenuit gehaald. Als er al trosjes fruit hangen worden deze uitgeknepen tot op twee vruchten per tros. Meestal blijven de buitenste vruchten staan.

  • Terugsnoeien tot net na de vruchten.
  • Takken of scheuten die te ver naar achter gericht staan gaan eruit.
  • Kleine scheuten worden in de top uitgeknepen.
  • Buikhout wegsnoeien.
  • Bij Verrier Palmet letten we erop dat de gesteltakken van de buitenste U hoger zijn dan deze van de binnenste U. Dit om de sapstroom te controleren.


Elke gesteltak wordt grondig gevolgd en onderzocht om zo weinig mogelijk te missen.

We zien ook het resultaat van onze wintersnoei. Soms goed soms met minder goed resultaat. Dit zien we zeker bij de uitlopers die onderaan niet veel blaadjes hebben. Om dit te snoeien moeten er soms grotere takken helemaal weg. We leren uit onze vorige snoeiregels.

’s Middags gebruiken we onze pic nic zittend op de rand van de kofferopening. En ja hoor na de zon komt het zonnetje erdoor.Zoals gewoonlijk neemt Dieter een voor- en na foto. Maar opeens merkt hij iets eigenaardigs op. ‘Lut, wat is dat hier?’ Ja hoor er hangt in het midden van een perk met contre-espaliers een mooie bijenzwerm. Duizenden bijtjes mooi in een tros aan een boom. En alsof dit nog niet genoeg was hing er twee bomen verder een tweede zwerm. De imker wordt verwittigd en hij komt de beide zwermen vangen om op een nieuwe bijenkast te zetten.Dit perkje leifruit en het volgende worden even gerust gelaten. Of nee. Lut zal dat wel doen. Zij voelt zich wat geruster met bijtjes om zich heen.Heel erg unieke en leuke ervaring.

Nog vlug een tussendoortje want we worden wat moe en de concentratie daalt.

En als het zonnetje zo goed schijnt dan vergeten we de tijd. Het is snel 18:00u. We ruimen al het materiaal op en keren een kwartier later huiswaarts. Moe maar voldaan want het was weer tof!